Het algemeen beeld van Taichi in Vlaanderen

Traditionele krijgskunsten overbrengen in zijn authentieke vorm? Een hele opgave als je het mij vraagt. Tenminste als ik mag spreken vanuit eigen ervaring. De uitdaging zit hem in het feit dat het algemeen beeld van Taichi in Vlaanderen weinig te maken heeft met de traditionele beoefening van deze krijgskunst

Zonder te spreken over de inhoudelijke kwaliteit van het aanbod van de oefenlessen doorheen Vlaanderen kunnen we stellen dat er een fundamenteel probleem ligt bij de structuur van de oefenlessen. Een voorbeeld maakt duidelijk wat ik bedoel.

Stel je voor dat voetbal een onbekende sport is in jouw land, overgewaaid vanuit een ander werelddeel wint deze nieuwe sport aan bekendheid in jouw land. Iemand die deze sport heeft beoefend in het land van herkomst, legt de sport uit, hij vertelt dat je een bal moet hebben om deze sport te beoefenen en dat je de bal tegen een muurtje moet aantrappen en telkens wanneer de bal terugkomt je hem moet opvangen.

Dit is nu jouw beeld van voetbal. De oefening om een bal tegen de muur te trappen kan wel een goede oefening zijn, ze kan een hele reeks voordelen opleveren voor de beoefenaar zoals: de beoefenaar kan winnen aan snelheid, verbeterde reflexen, uithouding, etc...

Maar het is veilig om te stellen dat dit niet betekent dat je aan voetbal doet. Dit is wat er helaas is gebeurt met “Taichi” overgewaaid vanuit Azië. De focus ligt op Qi Gong en vorm lopen, de focus ligt op ontspannen en gezond wezen. Kortom het wordt nog weinig beoefend als een (interne)krijgskunst. De oude meesters draaien zich waarschijnlijk 1 keer per nacht om in hun graf :-))))

Ik kan niet voldoende promoten dat wanneer je authentieke Taijiquan wenst te beoefenen (op zijn minst) de volgende aspecten aanwezig moeten zijn:

  • Jibengong (zie het als de functionele training van elke bewegende kunst of sport)

  • Qigong (bewustwording, preventie, revalidatie, versterking met behulp van beweging en/of ademhaling en/of mind)

  • Taolu (Schaduwboksen)

  • Tuishou (Vriendschappelijk en zelfs competitief sparren)

Met alle begrip en respect voor mijn medebeoefenaars en mensen die Taichi onderwijzen in Vlaanderen. Ik richt me niet naar bepaalde clubs of onderwijzers, het gaat over het algemene fenomeen en het beeld van deze kunst in Vlaanderen.

Onze club staat open voor ieder wie wenst kennis te maken met deze kunst in zijn geheel.

#authentieketaichi #Taichi #taichiaalst #krijgskunst #internekrijgskunst #taiji #taichichuan #taichivlaanderen

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square